- KWF-subsidie voor onderzoek naar betere behandeling eierstokkanker

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/KWF-subsidie_voor_onderzoek_naar_betere_behandeling_eierstokkanker.aspx

Onderzoekers van het UMCG en het NKI hebben samen € 530.000 subsidie van het KWF ontvangen voor hun onderzoek naar de behandeling van specifieke vormen van eierstokkanker. Tot op heden worden alle vormen van eierstokkanker hetzelfde behandeld. Voor sommige varianten is die behandeling matig effectief, maar bij bijvoorbeeld heldercellige eierstokkanker slaat de behandeling meestal slecht aan. De onderzoekers gaan bekijken hoe ze de behandeling voor deze specifieke vorm van eierstokkanker kunnen verbeteren.
Heldercellige eierstokkanker is een relatief weinig voorkomende vorm van eierstokkanker. In Nederland krijgen zo’n 1100 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker, waarvan ongeveer 10% de heldercellige vorm. Patienten met eierstokkanker worden bijna allemaal op vrijwel dezelfde manier en met dezelfde geneesmiddelen behandeld. Ze ondergaan een operatie en krijgen vervolgens chemotherapie. De effectiviteit van die behandeling in het algemeen is helaas matig en voor patiĆ«nten met de heldercellige variant slecht. Daarom is er grote behoefte aan een effectievere behandeling. 
Tumorweefsel
Ongeveer 1100 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose eierstokkanker. Ongeveer 10% hiervan betreft de heldercellige variant. Met behulp van een internationaal netwerk zijn de onderzoekers van het UMCG en NKI in staat geweest om tumorweefsel van meer dan 200 vrouwen met heldercellige eierstokkanker te verzamelen. Deze weefsels worden gebruikt om de meest voorkomende genetische mutaties in bepaalde eiwitten te bepalen. Daarnaast gaan de onderzoekers na of de kanker voor groei en overleving sterk afhankelijk is van zo’n gemuteerd eiwit. De eiwitten waarbij dit het geval is, zijn goede aangrijpingspunten voor nieuwe geneesmiddelen.
De onderzoekers streven naar de ontwikkeling van behandelmethoden en geneesmiddelen die eierstokkanker beter bestrijden. Van de vrouwen waarbij alle tumoren en uitzaaiingen konden worden verwijderd, is na 5 jaar nog zo’n 65% in leven. Voor vrouwen bij wie de eierstokkanker in een later stadium wordt ontdekt, is de prognose nog ongunstiger: na 5 jaar is 35% van de patiĆ«nten nog in leven.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00. Persberichten van het UMCG zijn ook te raadplegen op www.umcg.nl. U kunt zich ook abonneren op de digitale nieuwsdienst van het UMCG. Kijk voor meer informatie onder 'nieuws' op www.umcg.nl.  Meer weten over het wetenschappelijk onderzoek van het UMCG? Kijk dan op www.kennisinzicht.umcg.nl. Volg het UMCG ook via Twitter: @umcg