- 26/9 uitgeroepen tot Dag van de Eierstokkanker

http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/nieuwsarchief2012/September/Pages/dagvandeeierstokkanker.aspx

Patiëntennetwerk Olijf en het UMC St Radboud roepen 26 september uit tot Dag van de Eierstokkanker. Dit gebeurt in Nijmegen tijdens een wetenschappelijk symposium. Initiatiefnemer prof.dr. Leon Massuger, hoogleraar gynaecologische kanker van het Radboud: ‘Samen met het patiëntennetwerk en de collega’s in het land willen we 26 september elk jaar opnieuw aangrijpen om aandacht te vragen voor deze zeer agressieve kanker.’
Deze week zijn er bij het UMC St Radboud in Nijmegen drie evenementen op het gebied van eierstokkanker: een symposium en twee promoties. De Stichting Olijf, een patiëntennetwerk op het gebied van gynaecologische kanker en gynaecoloog prof.dr. Leon Massuger hebben deze wetenschappelijke evenementen aangegrepen om de Dag van de Eierstokkanker in het leven te roepen. Het initiatief wordt ondersteund door collega-specialisten in het land. Jaarlijks zal er op 26 september aandacht gevraagd worden voor de twaalfhonderd vrouwen die in Nederland elk jaar eierstokkanker krijgen en de duizend vrouwen, die eraan overlijden.

Op het moment van ontdekking is eierstokkanker vaak al verspreid door de hele buikholte. De tumoren kunnen dan niet meer volledig verwijderd worden. De gemiddelde overlevingsduur bij eierstokkanker is slechts drie jaar. Het goede nieuws is, dat veranderingen in de behandeling en een betere samenwerking tussen gynaecologen en andere specialisten de overlevingskans van patiëntes met eierstokkanker verbeterd hebben.

Massuger ‘We willen met de Dag van de Eierstokkanker bereiken dat er meer aandacht komt voor de impact die deze kanker op patiëntes en hun naasten heeft. Hopelijk komt er op deze manier ook meer geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van de ziekte en voor het verbeteren van de behandeling en de zorg.’

Afweer

Tijdens een wetenschappelijk symposium op 26 september in Nijmegen staat de afweer tegen eierstokkanker centraal. Hoe kan dit carcinoom ontsnappen aan ons natuurlijke afweersysteem? Kan het afweersysteem zo geprikkeld worden, dat de groei van de tumoren wordt beteugeld? Dit is ook het onderwerp van het proefschrift waarop Refika Yigit deze week promoveerde. Daarnaast worden op het symposium nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling en verbeteringen in de zorg op internationaal niveau besproken.

- KWF-subsidie voor onderzoek naar betere behandeling eierstokkanker

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/KWF-subsidie_voor_onderzoek_naar_betere_behandeling_eierstokkanker.aspx

Onderzoekers van het UMCG en het NKI hebben samen € 530.000 subsidie van het KWF ontvangen voor hun onderzoek naar de behandeling van specifieke vormen van eierstokkanker. Tot op heden worden alle vormen van eierstokkanker hetzelfde behandeld. Voor sommige varianten is die behandeling matig effectief, maar bij bijvoorbeeld heldercellige eierstokkanker slaat de behandeling meestal slecht aan. De onderzoekers gaan bekijken hoe ze de behandeling voor deze specifieke vorm van eierstokkanker kunnen verbeteren.
Heldercellige eierstokkanker is een relatief weinig voorkomende vorm van eierstokkanker. In Nederland krijgen zo’n 1100 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker, waarvan ongeveer 10% de heldercellige vorm. Patienten met eierstokkanker worden bijna allemaal op vrijwel dezelfde manier en met dezelfde geneesmiddelen behandeld. Ze ondergaan een operatie en krijgen vervolgens chemotherapie. De effectiviteit van die behandeling in het algemeen is helaas matig en voor patiënten met de heldercellige variant slecht. Daarom is er grote behoefte aan een effectievere behandeling. 
Tumorweefsel
Ongeveer 1100 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose eierstokkanker. Ongeveer 10% hiervan betreft de heldercellige variant. Met behulp van een internationaal netwerk zijn de onderzoekers van het UMCG en NKI in staat geweest om tumorweefsel van meer dan 200 vrouwen met heldercellige eierstokkanker te verzamelen. Deze weefsels worden gebruikt om de meest voorkomende genetische mutaties in bepaalde eiwitten te bepalen. Daarnaast gaan de onderzoekers na of de kanker voor groei en overleving sterk afhankelijk is van zo’n gemuteerd eiwit. De eiwitten waarbij dit het geval is, zijn goede aangrijpingspunten voor nieuwe geneesmiddelen.
De onderzoekers streven naar de ontwikkeling van behandelmethoden en geneesmiddelen die eierstokkanker beter bestrijden. Van de vrouwen waarbij alle tumoren en uitzaaiingen konden worden verwijderd, is na 5 jaar nog zo’n 65% in leven. Voor vrouwen bij wie de eierstokkanker in een later stadium wordt ontdekt, is de prognose nog ongunstiger: na 5 jaar is 35% van de patiënten nog in leven.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00. Persberichten van het UMCG zijn ook te raadplegen op www.umcg.nl. U kunt zich ook abonneren op de digitale nieuwsdienst van het UMCG. Kijk voor meer informatie onder 'nieuws' op www.umcg.nl.  Meer weten over het wetenschappelijk onderzoek van het UMCG? Kijk dan op www.kennisinzicht.umcg.nl. Volg het UMCG ook via Twitter: @umcg

- Moleculaire therapie vs. chemotherapie

http://www.uzleuven.be/leuvens-kankerinstituut/news/12/09/12/moleculaire-therapie-zorgt-voor-hoop-bij-kankerpati%C3%ABnten:

Evolutie naar moleculaire therapie

Het aantal kankerpatiënten in UZ Leuven neemt niet af: het voorbije jaar zag het ziekenhuis er 5.000. Maar de nieuwe gepersonaliseerde manier van kankerbehandeling zorgt voor minder nevenwerkingen. “De evolutie naar moleculaire therapie zet zich door bij alle vormen van kanker”, vertelt prof. dr. Ignace Vergote.

Belangrijkste vooruitgang van de laatste jaren

Professor Vergote is gynaecologisch oncoloog en voorzitter van het Leuvens kankerinstituuut. Hij beschouwt de moleculaire therapie als de belangrijkste vooruitgang van de laatste jaren. Moleculaire therapie is een alternatief voor chemotherapie. “Bij chemo bestrijd je tumoren door de celdeling te stoppen”, aldus professor Vergote. “Maar daarmee vernietig je ook de goede cellen, zoals de rode en witte bloedcellen. Met alle vervelende neveneffecten van dien, zoals misselijkheid, haarverlies of infectiegevaar.”

Gepersonaliseerd geneesmiddel

Moleculaire therapie daarentegen begint met het bestuderen van de tumor van een patiënt. “Onderzoekers bekijken welke genetische verandering die tumor ondergaan heeft: welke factoren zorgden ervoor dat de tumor kon ontstaan? Welke producten scheidt deze tumor af? Waardoor krijgt het gezwel meer bloedtoevoer of energie of waardoor ontsnapt het aan het normale afweersysteem van het lichaam? Op basis van dat onderzoek ontwikkelt men dan een gepersonaliseerd geneesmiddel, dat de tumor moet afremmen.”

Werkt zoals lasergerichte bom

“Ik vergelijk chemo wel eens met een atoombom”, zegt professor Vergote. “Die maakt alles kapot. Moleculaire therapie is dan een lasergerichte bom die enkel schiet op dat ene bepaalde doel. Het is een individuele manier van behandelen, waarbij de medicatie anders is bij elke tumor en patiënt.” Borstkanker was een van de eerste kankers waarbij de moleculaire therapie werd toegepast. Ondertussen wordt de behandeling voor zowat alle vormen van kanker gebruikt.

Toekomst enkel moleculaire therapie

Professor Vergote verwacht dat de tendens zich de komende jaren nog zal veralgemenen. “Voorlopig is een kankerbehandeling meestal een combinatie van chemo en moleculaire therapie. Maar ik verwacht dat we in de toekomst patiënten vaak enkel met moleculaire therapie zullen behandelen. Voorlopig gaat het stapje voor stapje, maar er wordt massaal veel onderzoek gedaan naar deze nieuwe ontwikkelingen.”

http://www.uzleuven.be/pno/274848:
Vergote Ignace, prof. dr.

Diensthoofd Verloskunde-Gynaecologie



Foto Ignace Vergote
Ignace.Vergote@uzleuven.be

tel. 016/344208 of 016/344635

fax 016/344205 of 016/344629

Dienst


Professionele aandachtsgebieden


Professor Ignace Vergote is diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Hij is gespecialiseerd in de chirurgische en medicamenteuze (chemotherapeutische) behandeling van eierstok-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker. Hij heeft een ruime ervaring en expertise op het vlak van nieuwe studiemedicaties bij de behandeling van gynaecologische tumoren. Verder is hij ook bekend voor de uitgebreide chirurgische behandeling van eierstokkanker en robot-geassisteerde behandeling van baarmoeder en baarmoederhalskanker.

Gedeeltelijk geconventioneerd


De arts is op bepaalde uren niet geconventioneerd en mag op die momenten ereloonsupplementen aanrekenen op ambulante honoraria (raadplegingen, technische verstrekkingen). De uren dat de arts buiten conventie werkt, staan in onderstaande tabel. Bij dagopname en opname mag de arts ereloonsupplementen aanrekenen wanneer de patiënt kiest voor een éénpersoonskamer.
DagVanTot
Maandag14:00:0018:00:00
Woensdag13:30:0017:30:00
Donderdag08:00:0014:00:00
De conventiestatus bepaalt of een arts ereloonsupplementen mag aanrekenen.