- 26/9 uitgeroepen tot Dag van de Eierstokkanker

http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/nieuwsarchief2012/September/Pages/dagvandeeierstokkanker.aspx

Patiëntennetwerk Olijf en het UMC St Radboud roepen 26 september uit tot Dag van de Eierstokkanker. Dit gebeurt in Nijmegen tijdens een wetenschappelijk symposium. Initiatiefnemer prof.dr. Leon Massuger, hoogleraar gynaecologische kanker van het Radboud: ‘Samen met het patiëntennetwerk en de collega’s in het land willen we 26 september elk jaar opnieuw aangrijpen om aandacht te vragen voor deze zeer agressieve kanker.’
Deze week zijn er bij het UMC St Radboud in Nijmegen drie evenementen op het gebied van eierstokkanker: een symposium en twee promoties. De Stichting Olijf, een patiëntennetwerk op het gebied van gynaecologische kanker en gynaecoloog prof.dr. Leon Massuger hebben deze wetenschappelijke evenementen aangegrepen om de Dag van de Eierstokkanker in het leven te roepen. Het initiatief wordt ondersteund door collega-specialisten in het land. Jaarlijks zal er op 26 september aandacht gevraagd worden voor de twaalfhonderd vrouwen die in Nederland elk jaar eierstokkanker krijgen en de duizend vrouwen, die eraan overlijden.

Op het moment van ontdekking is eierstokkanker vaak al verspreid door de hele buikholte. De tumoren kunnen dan niet meer volledig verwijderd worden. De gemiddelde overlevingsduur bij eierstokkanker is slechts drie jaar. Het goede nieuws is, dat veranderingen in de behandeling en een betere samenwerking tussen gynaecologen en andere specialisten de overlevingskans van patiëntes met eierstokkanker verbeterd hebben.

Massuger ‘We willen met de Dag van de Eierstokkanker bereiken dat er meer aandacht komt voor de impact die deze kanker op patiëntes en hun naasten heeft. Hopelijk komt er op deze manier ook meer geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van de ziekte en voor het verbeteren van de behandeling en de zorg.’

Afweer

Tijdens een wetenschappelijk symposium op 26 september in Nijmegen staat de afweer tegen eierstokkanker centraal. Hoe kan dit carcinoom ontsnappen aan ons natuurlijke afweersysteem? Kan het afweersysteem zo geprikkeld worden, dat de groei van de tumoren wordt beteugeld? Dit is ook het onderwerp van het proefschrift waarop Refika Yigit deze week promoveerde. Daarnaast worden op het symposium nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling en verbeteringen in de zorg op internationaal niveau besproken.