- Operatie


http://www.oncoline.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=29125&richtlijn_id=631&unique=3fd34d71feb8618744d71f5c5d75f754&noframes=true

Chirurgie

Primaire debulking chirurgie is de standaard behandeling bij het hoge stadium ovariumcarcinoom. Hieronder wordt verstaan het verwijderen van de adnexen, de uterus, ten minste het infracolische deel van het omentum evenals resectie van alle macroscopische tumor. Indien een complete (macroscopisch geen zichtbare rest), dan wel optimale debulking chirurgie (alle laesies ≤ 1cm) niet mogelijk is, wordt geprobeerd zo veel mogelijk tumor te verwijderen. Hierbij dient de morbiditeit van de ingreep steeds in het oog te worden gehouden.
  • complete debulking = macroscopisch geen zichtbare rest
  • optimale debulking = alle laesies ≤ 1cm
  • incomplete debulking = debulking tot resten > 1 cm
Definitie restlaesie
De grootte van de tumorrest, gedefinieerd als de maximale diameter (lengte, breedte of diepte) van de afzonderlijke tumordeposities, na de primaire debulking chirurgie en de performance status zijn de belangrijkste prognostische factoren voor de overleving en progressie vrije overleving. Hoewel tachtig procent van de ovariumtumoren respondeert op de paclitaxel/platinum chemotherapie, is de kans op een complete remissie bij patiënten met grote tumorresten en in een slechte conditie slechts 20% . Patiënten met een macroscopische resectie van alle tumorlaesies daarentegen, hebben een kans op een (pathologisch) complete remissie van 80%. De vijfjaarsoverleving van alle patiënten die met chemotherapie werden behandeld is slechts 30%. Patiënten bij wie een macroscopisch complete debulking kon worden verricht hebben een vijfjaarsoverleving van ruim 60%. Dit laatste gegeven onderstreept de verantwoordelijkheid die men op zich neemt als men een debulking operatie verricht. De operatie dient daarom door of in samenwerking met een ervaren gynaecologisch oncoloog te worden verricht.

Bij patiënten bij wie een primaire tumor debulking chirurgie een contra indicatie is, kan primair gestart worden met inductiechemotherapie gevolgd door interval debulking chirurgie na drie chemokuren.

Indien de primaire debulking niet tot een optimaal resultaat heeft geleid dient na drie chemokuren en goede respons een interval debulking te worden overwogen. Interval debulking wordt in de volgende paragraaf beschreven. Om de inhoud te kunnen bekijken klikt u in de linkerkolom op het subhoofdstuk
Interval debulking chirurgie.
__________________________________________________________________
http://www.oncoline.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=29125&richtlijn_id=631&unique=3fd34d71feb8618744d71f5c5d75f754&noframes=true

Chirurgie bij recidief ovariumcarcinoomDe plaats van chirurgie bij het recidief ovariumcarcinoom staat al lang ter discussie. Er zijn geen gerandomiseerde studies. Hernieuwde maximale cytoreductieve chirurgie vooraf aan chemotherapie leidt alleen tot een significant verlengde overleving wanneer de procedure resulteert in een optimale, en liefst complete (macroscopisch geen rest) debulking.
Het percentage patiënten met een recidief ovariumcarcinoom waarbij opnieuw een optimale of complete debulking kan worden verkregen varieert van 13 tot 86%. Hernieuwde chirurgie dient alleen overwogen te worden indien aan onderstaande criteria wordt voldaan:

  • klinisch complete remissie na initiële therapie
  • ziekte-vrij interval ≥ 6 maanden
  • inschatting dat (opnieuw) een optimale debulking kan worden verkregen.
Voor evidencebased informatie over dit onderwerp klikt u in de linkerkolom op het subhoofdstuk cytoreductieve chirurgie.

____________________________________________________